Ervaringen - Lipolymfoedeem Kliniek

Lipolymfoedeem kliniek

Ervaringen

Voordat ik wist wat ik had, leken mijn benen dikker te worden zonder dat ik meer at.

Ervaring van Saskia

Voordat ik wist wat ik had, leken mijn benen dikker te worden zonder dat ik meer at.
Vooral zomers hielden mijn benen en armen veel vocht vast, wat erg pijnlijk was.

Sporten ging steeds minder goed en uiteindelijk had ik vaak ontstekingsreacties in mijn lijf.
Toen eenmaal duidelijk was dat ik lip-oedeem had met een lymfatisch component en de behandeling werd gestart, dus steunkousen en drainages van het lymfevocht, knapte het zienderogen op.

Ja, de kousen aandoen én aanhouden was erg wennen maar het leverde veel op: dunnere benen, stevigheid tijdens lopen en andere activiteiten, pijnloze benen en voorkomen dat tijdens veel zitten m’n benen vol vocht liepen. 
In de loop van de jaren veranderde ook de inzichten in wat voeding en leefwijze (bewegen e.d) kan bijdragen. 
Het was stap voor stap aanpassen en een middenweg zoeken in wat goed is én wat bij mij past.

Met de juiste ondersteuning en uitleg hoe dingen in je lijf werken, zorgt dat er mede voor dat je snapt waarom het belangrijk is bepaalde aanpassingen in je voedings- en leefpatroon in te voegen.
Het maakte het makkelijker om andere keuzes te maken.
Daarnaast is het een proces van accepteren dat de kwaal niet overgaat maar wel stabiel te krijgen en te houden is.
Ook dat gaat met vallen en opstaan.

Maar de steevast positieve en enthousiasmerende benadering van Marieke is daar zeer zeker een belangrijke factor in!!

Dat gaat wel weer over, toch?

Ervaring van Wil (59) uit Zwolle.

Als je achter in de vijftig bent, kun je her en der een pijntje verwachten.
Tel een aantal feiten bij elkaar op: zware baan in de zorg, mantelzorgen, 4 verhuizingen in familiekring binnen 1,5 jaar, rennen en vliegen jaar na jaar.
Dit heeft z’n weerslag op je lichaam, niets bijzonders toch? Dat gaat wel weer over.   De zeer pijnlijke peesplaatontsteking onder de rechtervoet, ach dat gaat ook over.
En 20% minder werken zal ook goed zijn.

Maar waarom blijft die vermoeidheid dan? Pijnlijk, zwaar en vol gevoel in de benen, en ook geregeld in de armen. Opgezette enkels. En daarbij: benen gaan er wat raar uitzien, gelaagde huid. Wat is dat toch? Alles zal toch na een paar weken rust over moeten zijn?
Helaas, het was niet over.

Dan nog eens 20% minder werken. En niet meer dan 1 dag, dan weer paar dagen bijtanken, weer dag werken enz.
Dan zal het wel beter gaan.
Nee, het ging niet beter.
Dan maar naar de huisarts. Haar vraag: al eens bij een huid- en oedeemtherapeut geweest?
Huh? Nee, daar ben ik nooit geweest.
Ik krijg hiervoor een verwijzing, en een afspraak is snel gemaakt.

Het 1e consult, spannend!
Ik doe mijn verhaal en binnen een half uur valt alles op z’n plek, wat een herkenning!
Lipoedeem, dat is de naam van de aandoening, die past bij mijn klachten.
Een vriendelijke, duidelijke uitleg wordt me gegeven door therapeute Marieke.
En er is een traject met behandelingsmogelijkheden (geen genezing!), wat zeer intensief is. De behandeling bestaat o.a. uit een paar behandelingen lymfdrainage, behandeling van spierknopen en benen zwachtelen. Dit in combinatie met oefeningen, fysiotherapeute Martine zorgt voor een doeltreffend trainingsschema, en kan ook nog de pijnlijke rechtervoet behandelen.
En ik heb geen twijfel, wil graag van mijn klachten af.
Ja! Ik ga ervoor.

In de afgelopen 3 maanden heb ik de behandelingen gehad, en het schema bij Fysio Plus gevolgd.  Beiden 2x per week.  Het is intensief, maar zeer goed te doen.
Allen, betrokken bij de therapie, hebben me er mee geholpen. Enthousiast, motiverend, begripvol.  En bovenal: de sfeer was bijzonder plezierig.
Ik voel dat mijn lichaam zich langzaamaan aan het herstellen is. De benen zijn zoveel lichter en minder pijnlijk, en ze zien er beter uit.  Het dragen van steunkousen is bijzonder prettig, het geeft rust en comfort aan de benen.
De eerste testen geven aan dat mijn algehele conditie sterk is verbeterd. De sportschool en de controles bij Marieke en Martine, zullen voldoende zijn om de resultaten van de afgelopen maanden te behouden en wellicht nog verbeteren.

Met dank aan:
De huisarts (dr. Groen) die een verwijzing gaf
Huid- en oedeemtherapeuten: Marieke en Iris
FysioPlus: Martine (e.a.)


Groet, Wil (59) uit Zwolle

Ik had alle moed verzameld en ging naar de huisarts

Ervaring van  Christine (53 jaar)

Al jaren had ik last van zere benen en zat ik slecht in mijn vel. Alles wat ik deed was pijnlijk: lopen, traplopen, was ophangen. Sporten was al helemaal niet te doen. Ik kwam alleen maar kilo’s aan.

Ik had alle moed verzameld en ging naar mijn huisarts. Ik trof een vervanger. Hij zei ‘volgens mij heb jij lipoedeem. In Zwolle zit een praktijk, ik stuur je daar naar toe.’ 

Eerst twijfelde ik, want het was 1,5 uur rijden voor mij. Ik heb Marieke gebeld en zei overtuigde mij om gewoon langs te komen en onder genot van kopje thee rustig alles te bespreken.

Het was het begin van een nieuwe periode. Ik heb heel hard gehuild bij marieke, alles viel op zijn plaats. Marieke heeft mij gerustgesteld en heel veel tips en adviezen gegeven. Ze heeft zelfs mijn huisarts gebeld, want ik kan niet bij haar in traject want ik woon te ver weg. Maar ze heeft toen samen met mijn huisarts wel een plan opgesteld om hier in mijn woonplaats aan de slag te kunnen.

Ik vind het nog steeds wel pittig en het gaat niet altijd even goed, maar dan app ik Marieke. Ik voel me nu veel fitter, ik ben zelfs afgevallen en vind mezelf niet meer zo lelijk. Ik weet ook dat ik er elke dag aan moet werken, maar dat vind ik niet erg. Ik kom er wel.

Herkenning en heel veel kwartjes!

Ervaring van  Renske (38 jaar)

Na jaren mijzelf aanpraten dat mijn lichaam gewoon niet geschikt was voor sporten of intensieve en spontane acties kwam ik via een vriendin terecht bij Lipoedeem. Na herkenning en op sommige punten toch ook niet heb ik een afspraak bij Marieke gemaakt. Wat een fijne intake heb ik gehad. Mijn klachten werden bevestigd, herkenning en heeel veel kwartjes!

Heb je vragen?

Stel ze gerust, dat is Gratis en vrijblijvend

We proberen binnen enkele werkdagen je vragen te beantwoorden.

Lipolymfoedeem Kliniek draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders