Lipolymfoedeem kliniek

Afvalmedicatie bij Lipoedeem

Afvalmedicatie bij Lipoedeem

Afgelopen voorjaar kreeg ik veel reacties en vragen van vrouwen met lipoedeem m.b.t. afvalmedicatie. Is dit een oplossing voor lipoedeem?

Deze afvalmedicatie (Saxenda) zorgt voor een vertraging in het ledigen van de maag. Hierdoor wordt de glucose uit je voeding minder snel opgenomen. Met als gevolg dat je je eerder vol voelt.

Deze medicatie zou ingezet kunnen worden bij een BMI van 40 of hoger of bij een BMI vanaf 35 met co- morbiditeit (bijkomende aandoeningen). In eerste instantie werd het alleen door internisten voorgeschreven en zou je deze dagelijkse injectie zelf moeten betalen. Voorwaarde was wel dat je mee moet doen met de GLI (gecombineerde Leefstijl Interventie). Een andere voorwaarde is dat je maar 1x de kans krijgt om het medicijn te proberen: na 4 maanden wordt gecheckt of je genoeg bent afgevallen. Op dit moment mag Saxenda ook door huisartsen worden voorgeschreven.

Per juli 2022 zijn de regels aangepast en mag Saxenda pas worden voorgeschreven nadat iemand 1 jaar de GLI heeft gedaan. Dit is van belang omdat er per augustus 2022 een nieuw middel vergoedt gaat worden: Mysimba. Mysimba werkt op de hersenen en kan al door een huisarts worden voorgeschreven vanaf een BMI van 30 of hoger of een BMI vanaf 27 met co- morbiditeit. Omdat Mysimba op de hersenen werkt zijn de voorwaarden (en ook bijwerkingen) wel wat meer als bij Saxenda.

Goed nieuws dus voor iedereen die al jaren kampt met de kilo’s. Echter zitten er heel wat mits- en en maar- en aan, waaronder het levenslang gebruiken van deze medicatie en de bijwerkingen. Het goed en optimaal inzetten van de GLI is van groot belang, want het grootste gedeelte: moet je zelf doen. Medicatie kan helpen, maar is geen wonder middel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lipolymfoedeem Kliniek draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders