Compressie, een veel voorkomend woord in de behandeling van Lipoedeem. Compressie is een ander woord voor druk. Dus drukkleding of druktherapie. Je kan hierbij denken aan steunkousen (therapeutisch elastische kousen), drukbroeken, drukpakken, zwachtelen (ambulante compressie therapie), nachtkousen of klittenbandsystemen.
Maar waarom compressie bij Lipoedeem? Eerder was compressie één van de gouden standaarden bij lipoedeem. Compressie (en dan vooral steunkousen) geven weefsel rust. Dat wil zeggen: het weefsel ‘zakt’ minder snel en het hangt veel minder. Tevens geeft druk van buitenaf de zenuwen minder ruimte om te gaan ‘irriteren’, minder pijn dus. Daarbij kan het ook een bijdrage leveren als je vocht vasthoud, want door compressie is dit stukken minder. Compressie kan de huid beschermen en ondersteunen.
In mijn Lipoedeem kliniek heeft compressie een rol maar niet meer zo’n grote rol als eerder. Dit omdat je voor bijvoorbeeld steunkousen een dermate percentage spiermassa moet hebben omdat de kousen anders gaan snoeren. En veel van mijn patiënten hebben een (te) lage spiermassa. Tevens hebben tests bij mij uitgewezen dat bewegen/ sporten met compressie aan, de aanmaak van spiermassa tegenhoud. En dat is nou iets wat ik bij de meeste van mijn patiënten juist wil bevorderen.
Zo kunnen er dus diverse overwegingen zijn in welke vorm van compressie ik ga toepassen of dat ik wellicht helemaal geen compressie ga toepassen.
Compressie bij lipoedeem is dus echt maatwerk en persoonsafhankelijk.
1 reactie op “Compressietherapie bij Lipoedeem”
En die nachtcompressie, hoef ik dan overdag geen compressie meer?